Video-artist Kim Engelen
WORKS I BIO I TEXTS I PUBLICATIONS I NEWS I CONTACT
 

Video WIT _ Informatie

Gegevens
Naam video: WIT

Ontstaan van het idee: Januari 2004
Locatie: Rotterdam
Datum: Wanneer de opnames voor de kunstvideo zijn weet ik nu nog niet. Dit heeft te maken met de vergunningen en het aantal figuranten en of ik de financiën rondkrijg.
Prognose duur van de video: Rond de 5 minuten

Fotoschets 1 Fotoschets 2
Fotoschets 3   Fotoschets 4

Synopsis
Op het schouwburgplein in Rotterdam zien we een grote groep mensen allen gekleed in witte kleding. Er is 1 vrouw gekleed in rood. De grote groep mensen lopen allen dezelfde kant op. De vrouw gekleed in het rood loopt in tegengestelde richting, tegen de groep in. De groep blijft in dezelfde richting doorlopen en de vrouw moet worstelen om toch haar richting op te kunnen blijven lopen.

Ideeontwikkeling
Het idee achter deze kunstvideo is dat een mens zijn of haar eigen weg moet volgen. Dit kan betekenen dat het gros van de mensen het daar niet mee eens is. Veel mensen zijn conformeren zich graag aan 1 groep. Dit hoort wel en dat niet en daar sluiten ze zich allen bij aan. Er zijn maar weinigen die dat kunnen weerstaan en toch dat doen wat ze zelf het beste achtten zonder daar anderen mee te kwetsen. Omdat ikzelf een vrouw ben wil ik dat de hoofdpersonage een vrouw is.
Ik wil dat de grote groep bestaat uit zo'n 500 personen en dat deze allemaal dezelfde 'kleur' kleding aanhebben. Namelijk; WIT. Wit heeft voor mij iets van een instituut. Een gevoel van alles volgens de regels. Net te clean. Wit is zo smetloos en onbeschreven. Maar dus ook emotieloos en zonder drijfveer. Ik denk dat door de kleding wit te houden de mensen wel zichzelf kunnen zijn, het betekent niet dat ze geen karakter hebben. Mooi lijkt het me ook om diverse nationaliteiten te laten zien.
Graag wil ik allerlei gezichten zien. Het moeten geen getrainde acteurs zijn, juist niet. Er moet iets inzitten wat werkelijk terplekke ontstaat. Niet iets gespeeld of verzonnen. Als het mensen bijvoorbeeld ineens te fysiek wordt dat hun eigen karakter opspeelt. Misschien wordt ze wel weggeduwd of zien we verlegen blikken of zijn er gezichten waarin je kunt zien dat ze het wel lekker vinden dat ze zichzelf er fysiek door wil wringen. Maar wel allemaal gekleed in het wit. Hierdoor krijgt de groep iets gezamenlijks en wordt deze 'n eenheidsworst. Vandaar dat de vrouw gekleed moet zijn in pittige rode kleding. Zij heeft hartstocht. Zij springt eruit met haar kleurkeuze. Verder loopt zij niet met de groep mee, sterker nog ze loopt tegen de groep in.
Waar ze heenloopt is niet zo belangrijk. Het gaat om de worsteling die dat met zich meebrengt, om als mens je eigen weg te vervolgen. Ook al ga je dan soms letterlijk tegen de massa in. Ze heeft een drijfveer, ze is gemotiveerd en laat zich niet stoppen door de grote groep. Ik wil er wel iets van spontaniteit in houden. Het moet geen theatraal stuk worden. Als de hoofdpersonage af en toe van woede wil schreeuwen of soms het niet aankan en moet huilen dan mag dat. Maar op sommige momenten gaat het misschien wel goed en is ze zelf flexibel en duikt ze door de mazen van de grote groep. En soms kan ze misschien zelfs een stukje met de stroom meegaan.
Het ontstaan van de video WIT is dat ik als kunstenares gekozen heb voor een ander leven. Ik wijk af van bepaalde ideeën die er heersen. Niet opzettelijk. Maar ik heb een enorme drang om te creëren en ben ontzettend gedreven. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daarbij ben ik als vrouw zeer ambitieus en zakelijk. Dit is niet altijd even makkelijk en soms voel ik me dan ook ontzettend geremd door mensen die dit niet gewend zijn. En ik denk dat er meer mensen zijn die zoiets in hun leven hebben. Iedereen bekijkt de video vanuit zijn eigen referentiekader en herkent daar zijn/haar eigen 'struggelingen' in. En dat vind ik voortreffelijk.

 

WORKS I BIO I PREVIOUS PAGE I TOP PAGE I NEWS I CONTACT I Kim Engelen